TOPLISTA: A 10 legmenőbb filmes karakter - szerintem

 

 

cool-wallpaper-1.jpg

A mai toplistás blogban összegezni fogom (NEM RANGSOROLNI) azokat a karaktereket, akiket azért imádunk a leginkább, mert badassek. Amint megjelennek a filmvásznon, ők uralják a jelenetet és csak pislogunk, hogy a menőséget meddig lehet még fokozni. Ebben a listában már nincs első és utolsó helyezett, mert valamelyikük valamiben mindig überelné a másikat. Ahogy már említettem, ez csak az én véleményem, és így bizony lesznek olyan ikonikus alakok, akiknek sajnos már nem jutott itt hely. Ezenkívül figyelembe vettem azt is, hogy csak olyanok szerepeljenek a listában, akiknek a filmje is jó. (Szóval Chuck Norris-ra például ne számítsatok.)

  

Han Solo - Harrison Ford (Csillagok háborúja IV, V, VI)

 

cool-wallpaper-1_1.jpg

Ki más lenne a Star Wars univerzum legmenőbb alakja, ha nem Han Solo? És itt most nem az új Solora gondolok (Alden Ehrenreich), aki, bár nem hozott szégyent elődjére, meg sem közelítette Harrison Ford játékát, ami talán nem is elvárható. Minden második megszólalása legendává nőtte ki magát mára, akárcsak a félmosolya.

 

John McClane - Bruce Willis (Drágán add az életed) 

 

die-hard-director-bruce-willis-roof-jump.jpg

Karácsonyaink egyik fő összetevője a Die Hard-filmek első része. McClane jött, látott és győzött nem egy ellenfél ellen, hanem egy egész terrorista banda ellen, akik nem mellesleg egy egész fegyverarzenállal voltak felszerelkezve McClane egyszerű szolgálati fegyvere ellen. De ő csak ennyit mondott: "Yippee-Ki-Yay, Motherf*cker!"

 

Max Rockatansky - Tom Hardy (Mad Max - A harag útja)

 

die-hard-director-bruce-willis-roof-jump_1.jpg

Tom Hardy az a színész, aki (kis túlzással) bármelyik filmjében imádnivaló, ha jót, ha rosszat játszik. Nehéz volt kiválasztanom a számomra legkedvesebb alakítását, de végül a sivatag urának megformálása mellett döntöttem. Lehet azt mondani, hogy elfeledkeztem Mel Gibsonról, de ez korántsem igaz. Filmileg ez lett a legkiemelkedőbb (talán Az országúti harcossal vetekszik egy kicsit) és Tom Hardy nem megcsúfította, hanem megkoronázta Max Rockatansky személyét és legendáját.

 

Joe - Joseph Gordon-Levitt (Looper - A jövő gyilkosa)

 

looper.jpg

Joseph Gordon-Levitt szimpatikus színész volt nekem mindig, de a Looperig az volt vele kapcsolatban az érzésem, hogy egy kicsit biztonsági játékot a játszik a szerepeivel. Ebben a filmben viszont levetkőzte magáról ezeket a béklyókat (életben nem használtam eddig ezt a szófordulatot) és olyan ultrabadass alakítást penderített a vásznakra, hogy csak néztem. Külön dicséret Levitt sminkesének, mert remek munkát végzett.

 

Jordan Belfort - Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)

 

looper_1.jpg

Ki más ne lenne a tíz kiválasztott között, mint a brókerek királya, Jordan Belfort? Bár életműve inkább mondható tragikusnak, mint sikeresnek (ha a végeredményre gondolunk), de az addig elvezető út telis tele volt olyan momentumokkal, amiknél szó szerint leesett az ember álla, hogy meddig el tud menni ez a csávó. Hatalmas dumák, csajok és kokó... Nem példaértékű és követendő, de ennek a nézését nevezném bűnös élvezetnek.

 

Tony Stark/Vasember - Robert Downey Jr. (MCU)

 

iron-man-3-2013-001-on-chat-show-couch.jpg

Mivel a Bosszúállók-sagának az egyik központi alakja Tony Sark, nem sorolom fel az összes filmjét. Talán abban mindenki egyetért, hogy Tonyt a lazaságáért, humoráért és flegmaságáért szeretjük. Új színt vitt a szuperhősök világába, aki nem mellesleg az egyik legnagyobb karakterívet járta be a filmei során.

 

Bébi - Ansel Elgort (Nyomd, bébi, nyomd)

 

iron-man-3-2013-001-on-chat-show-couch_1.jpg

Edgar Wright legutóbbi meglepetésében majdnem mindenki menő, de most Bébit emelném ki. Hallássérült srác, aki rohadt jól vezet (lásd: nyitójelenet), szótlan, de mégis erős a jelenléte, ügyesen udvarol és kitűnő a zenei ízlése. Végül, de nem utolsó sorban, jó volt Ansel Elgortot valami más szerepben is látni.

 

Vincent Vega - John Travolta (Ponyvaregény)

 

tumblr_lmrkgnhcyh1qh7aljo1_500_3.jpg

Az az igazság, hogy már csak Tarantino karaktereiből össze lehetne állítani egy top 10-es "legmenőbb filmes karakterek" listát, de az úgy túlságosan egysíkú lenne. Egy hőst azonban mégis kiemeltem, aki nem más, mint a kicsit mélabús, Hollandiát megjárt és táncos lábú bérgyilkos, Vincent Vega. Elég csak megszólalnia és már azt érezzük, hogy legszívesebben mi is belebújnánk egy elegáns öltönybe, amiben aztán megtáncoltatjuk Mia Wallace-t. 

Driver - Ryan Gosling (Drive - Gázt!)

 

tumblr_lmrkgnhcyh1qh7aljo1_500_1.jpg

A cikk elején azt ígértem, hogy nem fogok rangsorolni a karakterek között, mert felesleges, de itt kivételt fogok tenni. Arra jutottam, hogy Driver minden idők legmenőbb filmes alakja. Baromi jó sofőr, fontos neki a család és az ártatlanok védelme, határozott és egyáltalán nem lebegteti a száját. Élvezet nézni, amit művel a vásznon, ehhez viszont nagyban hozzájárul a film kitűnő megrendezése (Nicolas Winding Refn) és Ryan Gosling személye.

 

Imperator Furiosa - Charlize Theron (Mad Max - A harag útja)

 

tumblr_lmrkgnhcyh1qh7aljo1_500_2.jpg

Méltán nevezhető a sivatagok királynőjének, aki tökéletesen illik Max szikár és nyers személyiségéhez. Bár egy rendkívül markáns és harcias nőszemélyről van szó, nem veszíti el nőiességét, sőt! Gusztustalan orraládörgölés helyett diszkréten és egyedi módon mutatja be a film Furiosán keresztül a nők szerepét ebben az elfajzott világban.