Sarkvidék (Arctic, 2018)

arctic-mads-mikkelson.jpg

Tudom, hogy rég jelentkeztem már bloggal, de az egyetem néha közbeszól, főleg a vizsgaidőszak közeledtével. Ezenkívűl a Mozikoponyák Podcast első és második adásának a felvételére is most került sor (a csatorna linkjét a kritika végén megtaláljátok), tehát nem volt itt lustálkodás. 

Az idei áprilisról elmondható, hogy két dologról szól filmes/sorozatos szempontból: a Bosszúállók: Végátékról (amiről már írtam) és a Trónok harca 8. évadáról. Ez teljesen érthető, hiszen két tömegeket megmozgató szériáról van szó, azonban ezek mellett akadnak apróbb gyöngyszemek is, amik felett ebben a nagy lázban hajlamos az ember átsuhanni. 

Sarkvidék egyike ezeknek az apróságoknak, és ha más nem is, Mads Mikkelsen neve talán ismerősen csenghet a filmmel kapcsolatban. A történet - ahogy az angol címből is látszik - az Északi-sarkon játszódik, a semmi közepén, ahol Overgard (Mads Mikkelsen), egy repülőbaleset egyedüli túlélője próbál élhető viszonyokat teremteni maga körül, amíg nem találnak rá. El is érkezik a várva várt pillanat, feltűnik egy helikopter az égen, ám ahogy ereszkedik le Overgard-hoz, valami meghibásodás miatt lezuhan. A személyzetnek egyetlen tűlélője marad, egy nő, de neki is súlyos sebei vannak. Ettől a ponttól kezdve, az eredtileg megmentendő válik megmentővé, Overgard próbál mindent megtenni azért, hogy a lány életben maradjon. Ezenkívűl, felmerül a nagy kérdés: álljanak neki a jégmezőnek valami kiutat találni vagy maradjanak, ahol vannak? Végül az előbbi valósul meg.

Sarkvidék egy túlélőfilm. Kicsit A visszatérő jutott róla eszembe a télies környezet és a téma miatt is. Ez a film viszont sokkal rövidebb és kisebb pénzből készült, de ez semmit nem von le az értékéből. Sok újra egyébként nem kell számítani, de ebben a műfajban épp az a jó, hogy valami váratlan és izgalmas bármikor történhet, például egy jegesmedve támadás...

A vásznon szinte végig csak a nőt (Maria Thelma Smáradóttir, a filmbeli karakteréről nem derült ki, hogy hívják) és Mikkelsent látjuk, viszont beszélni is nagyrészt csak az utóbbi fog. Szóval meg kell hagyni, hogy nem írtak valami hosszú és komplex szövegkönyvet és talán néha emiatt kicsit el is laposodik a cselekmény. Mikkelsen alakítása szokás szerint kifogástalan, remek választás volt a szerepre. 

Nem garantálom, hogy kultfilmmé fog válni a műfajban, de a gyönyörű tájak, a remek alakítás és a ritka, de váratlan fordulatok miatt érdemes két Trónok harca epizód között ezt a másfél órát a Sarkvidéknek beáldozni.

 

ÉRTÉKELÉS: 10/7

 

Mozikoponyák Podcast (youtube csatorna): https://www.youtube.com/channel/UCOe_fNYsPJAJf7rDRm2HEBQ

IRATKOZZATOK FEL!