Testvérlövészek (The Sisters Brothers, 2018)


the-sisters-brothers-trailer-1.jpg

A mai blogban egy frissen megjelenő filmről fogok írni, ami, bár világszinten 2018-ban jelent meg, itthon csak március 28-án kerül a mozivásznakra. Ez a remekmű nem más, mint a Testvérlövészek Jacques Audiard-tól, akiről talán eddig azért nem lehetett hallani, mert ez az első amerikai filmje. Nos, nagyon remélem, hogy ezután egyre többet hallunk felőle.

A western már nem annyira népszerű az utóbbi években. Ezt a filmmegjelenésekből lehet látni, hiszen már szerintem sokat mondok, ha évente egy bemutatásra kerül, azonban még ott van az a kevés gyöngyszem (Django elszabadul, Csontok és skalpok), amik igazolják, hogy ennek a műfajnak még ma is létjogosultsága van. A Testvérlövészeket is határozottan ezek közé a westernfilmek közé sorolnám, számomra ez egy nagyon kellemes meglepetés volt.

A történet két főszereplője Eli Sisters (John C. Reilly) és Charlie Sisters (Joaquin Phoenix), akik egy gengszter végrehajtói, azt a feladatot kapják, hogy az aranyásó Hermann Kermit Warm-ból szedjék ki sikerének titkát. Azonban a képbe kerül John Morris (Jake Gyllenhaal), akinek az a feladata, hogy a testvérpár kezére adja Warm-t. Morris-nak megesik a szíve az aranyásón és ahelyett, hogy teljesítené a kötelességét, inkább összeállnak és meglógnak. Az alapszituáció röviden ennyi, innen indul be a bonyodalom.

Ami miatt ezért a filmért ennyire rajongok elsősorban, az a humánussága. Nagyon rég láttam olyan westernt, amiben az érzelmek vagy az emberi értékek ekkora hangsúlyt kaptak volna. Az utóbbi időben inkább az akció és a tömény szórakozás volt a western velejárója - és bár ezzel nincs semmi baj - kellett már egy elgondolkodtatóbb és lélektanilag komplexebb darab is ebben a műfajban. És lám, meg is kaptuk! Ezenfelül izgalmas, akciódús, kitűnőek a színészi alakítások (itt Phoenix-et emelném ki leginkább) és nagyon szórakoztató, szóval a tipikus western elemekben sincs hiány egyáltalán. 

Mindenféleképpen nézzétek meg a Testvérlövészeket, mert maradandó élményt nyújt, szóval március 28-tól irány a mozi! 

 

Ui.: Talán már észrevehettétek, hogy nem írok spoileresen. Ez továbbra is így lesz, de ha esetleg mégis előfordulna, akkor azt jó nagy betűkkel (SPOILER) jelezni fogom, szóval kattintsatok bátran a cikkekre ezután is.