Shop-stop (Clerks, 1994)

Közeledik a nyár vége. Ezt két szemszögből lehet megközelíteni: vagy siránkozunk, vagy ujjongunk, hogy beindul ismét az igazi filmes szezon. Én inkább az utóbbit választanám, és nagyon remélem, hogy a mai filmmel azokat is felvidítom, akik a szünidő vége miatt búslakodnak. 

Kevin Smith nevét először egy podcast-ben hallottam, ahol éppen a Shop-stop című filmjéről beszélgettek. Leginkább azt emelték ki vele kapcsolatban, hogy briliáns párbeszédeket ír, amik azonkívül, hogy eszméletlen viccesek, eredetiek is. Meg kell erősítenem a tényt: ez így van.

Shop-stop két 22 éves srácról szól, Dante-ről (Brian O'Halloran) és Randal-ről (Jeff Anderson). Dante kisboltban dolgozik, Randal pedig a szomszédban egy videókölcsönzőben eladó (avagy kölcsönbe adó, hahaha). A történet egy átlagos napot mutat be a kettejük életéből, bár talán Dante-n egy kicsit nagyobb a fókusz, ugyanis a bonyodalmak nagyobb része hozzá köthetők, melyekhez persze Randal készséggel asszisztál. Mind a ketten unják, amit csinálnak, de úgy tűnik, hogy a panaszkodáson túl nem igazán jutnak. 

Ettől a rövid bemutatótól talán nem dőltök a röhögéstől, de Smith írói zsenije képes volt arra, hogy egy ilyen alapszituációból egy fergeteges vígjátékot rittyentsen a vásznakra/képernyőkre. Ebben a történetben mindenki hülye. Szó szerint mindenki. Nem találni egy ingyuri-pingyurit is életképes karaktert sem (na jó, esetleg Veronica, Dante barátnője, ha nagyon engedékeny vagyok), de belegondolva, mi is ilyenek vagyunk. Lusták, pesszimisták, perverzek, céltalanok és elégedetlenek. Azonban valami nagyra és szépre mindig vágyunk, és talán már az elképzelés is meg született, hogy ezt vagy azt elérjük, de a helyzet az, hogy sok esetben itt ki is fullad minden.  

A sok-sok abszurd, beteg és könnyesre röhögős szituáció és dialógus mögött ott rejlik ez a kis tanítás, ami lehet nem is tudatosul az emberben, de ha a fentebb említett dolgok és (nem utolsó sorban) a kitűnő alakítások nem terelik el a figyelmünket, érdemes elgondolkodni rajta.

 

ÉRTÉKELÉS: 10/9