X-Men: Sötét Főnix (X-Men: Dark Phoenix, 2019)

flat_550x550_075_f_u2.jpg

A Marvel-gyár továbbra is termeli a filmeket, s ezt más sem igazolja jobban, mint ez a júniusi megjelenés. Ez már idén a harmadik Marvel-film (Marvel Kapitány, Bosszúállók: Végjáték). Az elsők Matthew Vaughn-tól, majd Bryan Singer Az eljövendő múlt napjai-ja szerintem a Logan - Farkas mellett a mutánsszéria legkiemelkedőbb darabjai, viszont az Apokalipszissel a minőség elkezdett romlani. Sokan úgy voltunk akkor még vele, hogy egy kis botlás még belefér, de, hogy őszinte legyek, most már látom, hogy ez nem botlás volt, hanem hasraesés. 

Sötét Főnix karakterét a képregények mellett az Az ellenállás végéből lehetett eddig főként ismerni és már ideje volt, hogy egy friss mozit is csináljanak belőle, ami egyáltalán nem tűnt rossz ötletnek. Nyitójelenetnek megkapjuk azt, ami jórészt az előzetesben is benne van: a kislány Jean Grey (Sophie Turner) éppen szüleivel utazik valahova, amikor váratlanul egy kisebb félreértés végett Jean balesetet okoz, amiben a szülei szemmel láthatólag meghalnak. Mint azt sejteni lehet, a különleges képességeinek volt betudható ez a tragédia, amiket egyelőre nem igazán tudott kontrollálni. Innentől kerül Xavier (James McAvoy) mutáns iskolájába, ahol felcseperedik és kiismeri erejét. Azonban egy "kisebb" baleset végett váratlan változások sokasága jelenik meg Jean viselkedésén, ami végül a lázadásáig vezet el. 

Az alaptörténet egész érdekesnek tűnhet, hiszen a rosszá válás folyamata mindig izgalmas, ugyanakkor szomorú. Viszont ebben az esetben érdemes hinni a pletykáknak: a Sötét Főnix nem jó film, X-Men filmként nem is beszélve. Lehet, hogy bele kéne már törődnöm, de egyszerűen nem tudok. El kéne fogadnom, hogy a feminizmus pofátlanabbnál pofátlanabb módon való tálalása a Disney-nél manapság menő. Végül is, felesleges ezen őrlődni, én úgysem tehetek semmit. Viszont ez a film már tényleg átlépett egy határt. Nem szeretném részletezni, csupán egyetlen egy mondatot idézni Raventől (Jennifer Lawrence): "Egyébként, itt a nők azok, akik megmentik a férfiakat, szóval talán lehetne a csapat neve X-Women." Köszönjük. 

A másik hiányossága a filmnek az, hogy a főbb karakterek nagy részének sokkal mellékesebb szerep jutott, akárcsak például Magnetónak (Michael Fassbender). Értem én, hogy a történet a Sötét Főnixről szól leginkább, de ennek nem kell azt jelentenie, hogy a többiek, akik miatt szerettük az egész szériát, csupán akcióhősként asszisztáljanak a történésekhez. A cselekmény teljesen átlagos, nem buta, de ne is várjunk egy Logan mélységű és egy Eljövendő múlt napjai komplexitású darabot - akciófilmként jól működik. A látvány és az akciójelentetek megkoreografálása tökéletes, az alakítások is rendben vannak (bár a főszereplők mellőzése miatt annyira nem tudtak, főleg a film második felében, kibontakozni). Sophie Turner-nek remekül áll a gonosz, ugyanakkor esendő karakter, de nagyon remélem, hogy ennél jobb filmekben is kamatoztatni fogja tehetségét.

Sötét Főnix egy bosszantó csalódás, ami (bár az Apokalipszist azért túlszárnyalja) nem méltó befejezése ennek az előzmény tetralógiának.  

 

ÉRTÉKELÉS: 10/5