Marvel Kapitány (Captain Marvel, 2019)

22170770_699578420991f123d6bd2082e57fd260_wm.jpg

Márciusban került mozikba az első olyan Marvel szuperhősmozi, amiben nő a főszereplő. Volt már természetesen női karakter kiemeltebb szerepben Marvel filmben eddig is, viszont a Marvel Kapitány az, ahol a teljes történet központjában egy szuperhősnő áll. 

Röviden a film két idegen faj háborúskodásáról (Kree-Skrull) szól, ami lassan eléri a Földet is, és tulajdonképpen Marvel Kapitány (Brie Larson) - eredeti nevén Carol - az, aki ebben a viaskodásban békét próbál teremteni, miközben a saját kilétéről, származásáról is próbál információkat gyűjteni, mivel a film elején még semmire sem emlékszik korábbi életéből.

Eléggé vegyes érzéseim vannak ezzel a filmmel kapcsolatban. A Marvel mozik között ez egy könyedebb és egyszerűbb darab, amivel nincs is semmi baj. Erre az egyik legjobb példa a Galaxis őrzői 1-2, csak az a különbség, hogy abban a szériában volt valami eredeti. A Marvel Kapitányban inkább klisék sokaságát láttam, teljesen közömbös karakterekkel (maga a főszereplő is teljesen feledhető, bár Brie Larson-t egy nagyon tehetséges színésznőnek tartom) és történettel. A legnagyobb csalódás azonban Nick Fury (Samuel L. Jackson) karaktere volt. Aki már legalább a Bosszúállók franchise-t látta, tudhatja, hogy Fury-tól a macska bügyürgetős (igen, van a filmben egy cica is), esetlen ügynök karaktere elég távol van. Rá eddig az volt a jellemző, hogyha ő megjelent, annak jelentősége volt. Itt viszont csak azért van ott, hogy legyen aki tolja a poénokat (vagy épp legyen kin röhögni), amik egyébként sokszor viccesek is. De tőle nagyon idegen. Nem mondom, hogy ne poénkodjon, de azért hülyét ne csináljunk már belőle. Fény derült arra is, hogy Fury miért félszemű... na az már csak hab volt a tortán.

A negatívumok ellenére akadtak dicsérnivalók is a filmben. A történet pörgős, csöppet sem vontatott, és egy olyan darab, ami a fiatalabbaknak készült inkább. Ennek azért örülök, mert a mai szuperhősfilmek nagy része a 16-os karikát már simán megkapja, és csak elvétve akad olyan (köztük ez), ami nem csak a nagyobbakat szolgálja ki. Továbbá ügyes húzás volt a kis utalás a Bosszúállókra a film közben illetve a végén. Körülbelül ennyiben ki is merülnek a pozitívumok sajnos.

Egy szó, mint száz, ne számítsunk valami nagy "wasistdas-ra", de akik nem rajonganak a Marvelért és egy kis kikapcsolódásra vágynak, azoknak valószínűleg nem lesz bajuk filmmel, de engem, mint Marvel film-kedvelőt, csalódásként ért.