Tolkien, 2019

tolkienfilm.jpg

Mi ihlette J. R. R. Tolkien-t arra, hogy megírja minden idők legismertebb fantasyeposzát? Ki is volt ő valójában, mint ember? Ha másokat nem is, A Gyűrűk Ura rajongókat (ha eddig nem néztek utána) bizonyára érdekelte a fantasy koronázatlan királyának élete. A Tolkien című film valahol mindkét fent említett kérdésre választ ad, valahol egyikre sem.

A film Tolkien (Nicholas Hoult) életét mutatja be kiskamasz korától kezdve egészen az első világháborúból való leszereléséig, amikor nekikezdett A Hobbitnak. Szüleit hamar elveszítette, így - közvetve - Francis atya (Colm Meaney) viselt gondot róla, ugyanis a King Edward's School-ban tanult, aminek a közelében élt egy albérletben. Mindig fogékony volt a nyelvekre, amit mi sem bizonyított jobban, hogy egy saját nyelvrendszert kezdett kifejleszteni. Ügyelt a szavak hangzására, jelentésére, nyelvtani szabályokra - ez lett a későbbiekben a tündék nyelve. 

Két szálon fut a történet. Az egyikben nyomon követhetjük Tolkien-t, mint katonatisztet, aki egy gyerekkori barátját próbálja felkutatni, miközben emlékek törnek fel fiatalkorából, melyet a másik cselekményszál prezentál. Megismerjük a barátait, tanárait, szerelmét, viszont ennél többet nem igazán tudunk meg. Egyértelműen kiderül, hogy a háború volt a fő ihletője, de aki arra számít, hogy Tolkien majd bevezet a kulisszák mögé, csalódni fog. És aki azt várja, hogy kap egy őszinte és komplex életrajzi drámát, az se lesz elégedett. A film legnagyobb hibája az, hogy sablonos. Méghozzá minden tekintetben. Nem köt le sem a történet, sem a karakterek, tehát pont azok a kritériumok nem működnek, amik egy életrajzi drámának a savát-borsát adnák. Egy irodalom órai felelethez tudnám hasonlítani az egészet, amikor a diák elmond néhány információt, próbál viszonylag lineárisan haladni, hogy követhető legyen, de megmarad egy szimpla közlésnek. Ilyenkor azért elgondolkozik az ember: biztos szükség volt erre a filmre?

Az alakítások teljesen feledhetőek, bár ez inkább a karakterek sete-suta megírásának köszönhető, nem is a színészek játékának. (Nicholas Hoult-hoz szerintem pont passzol Tolkien figurája.) A látvány és az atmoszférateremtés kifogástalan, a díszletek és a képi világ teljesen rendben van. A probléma ott kezdődik, hogy ettől még nem lesz jó egy film. 

 

ÉRTÉKELÉS: 10/5

 

Címkék: tolkien, 2019, movieeees