Mozivásznakról Netflix-re?

1_qqog3msv-rhilgje8mtt4w.png

Napról napra jönnek a bejelentések, hogy újabb és újabb platformok állnak a film-és sorozatrajongók rendelkezésére. Melyek is ezek az úgynevezett streaming szolgáltatók valójában? Talán a legismertebbek a Netflix és az HBO Go, de ott van például még az Amazon, Disney+ vagy a Vudu. Azt hiszem, az olvasók többségének ezt a jelenséget már nem kell bemutatni, de a lényeg az, hogy bizonyos filmekhez, sorozatokhoz ezeken a szolgáltatásokon keresztül lehet LEGÁLISAN hozzáférni. Természetesen használatuk nem ingyenes, havonta kell egy bizonyos összeget fizetni, hogy élvezhessük az általuk nyújtott lehetőségeket. Az Egyesült Államokban már hatalmas közönsége van többek között a Netflix-nek, azonban ezeknek a népszerűségét leszűkíteném kicsiny hazánkra. 

Azt előljáróban tudni kell, hogy én nem fizetek elő semmilyen streaming szolgáltatóra, ahogy nagyon sok más honfitársam sem. Az igazság az, hogy a magyarokat filmnézési szokások terén három csoportba lehet sorolni: 1. letölti valamilyen torrent oldalról; 2. online, tehát interneten megnézi. A maradékba tartoznak a már "fejlődni képes" streaming-felhasználók, a mozirajongók és a DVD/Blue-ray vásárlók. (Magamat egyébként az online filmnézős/moziba járós halmaz metszetébe sorolnám.) Szerintem ezzel sem mondtam újat, nem kell ezekhez az eredményekhez komoly kutatásokat végezni, elég ha kicsit nyitott szemmel és füllel járunk, és olyan megszólalásokat csípünk el, mint "Fuu, hallod, tegnap egy rohadt jó filmet szedtem le az ncore-ról!". 

Nincs mit szépíteni, Magyarországon nem túl nagy az igény a streaming szolgáltatásra. Nem azért, mert az emberek hülyék itt mifelénk (jó, azért nem szűkölködünk belőlük sem), hanem, ahogy sok minden más, például a rendszerváltás előtt Hollywood termékei, most a 21. században a streaming innovációja sem honosodott még meg itthon. Persze ez a jelenség már nem fogható a politikai berendezkedésünkre, mint 1989 előtt, de addig, amíg a kalózkodás olyan szinten elterjedt, mint most, ne várjuk azt, hogy Magyarország lesz a Netfilx és az HBO Go paradicsoma. Addig, amíg el van nézve az, hogy a csávó a Downton Abbey vetítése alatt gond nélkül kamerázhatja a 7. sorból a filmet, ne várjunk túl nagy változást. 

Tény, hogy én is nézek online filmeket, és egy fityinget sem fizetek értük, de kérdem én: addig, amíg két kattintással megnézhetjük ugyanazt a filmet full HD-ban ingyen, amit 4000 forintért, full HD-ban, szintén a laptopunk képernyőjén, mi a búbánatért legyen előfizetésem bármilyen streaming szolgáltatásra? Ha nem lesz ezeknek az oldalaknak valamilyen korlátozása, limitálása, addig a streaming felhasználók száma nem nagyon fog itthon növekedni. 

A másik, és talán még nyomósabb (ám személyesebb) érvem a streaming ellen a moziélmény. Azt az érzést és hangulatot, amit egy moziban megnézett film ki tud váltani (akár egy rosszabb film esetében is), sosem fogja a Netflix pótolni. Esetleg akkor, ha a filmjeit elkezdik mozikban játszani, ahogy Scorsese új alkotását is hamarosan, Az írt (The Irishman). Viszont ebben az esetben értelmét vesztette a Netflix-en nyomatni, miután a mozikban is megtekinthető, ráadásul a streaming-en való megjelenésekor (ami pár nappal később lesz) rögtön felkerül az egyéb olyan oldalakra, ahol ingyen és bérmentesen elérhető. Nyomatékosítani szeretném ismét, hogy Magyarországról beszélek. 

Külföldön, például az Egyesült Államokban, nagyobb hagyománya van mind a moziba járásnak, mind a streaming szolgáltatók használatának, mert már sokkal régebb óta jelen vannak ezek a platformok (főként az utóbbira célzok). Ezenkívül nem szabad elfeledkezni a szigorú szabályokról sem, melyek a kalózkodást nagyban korlátozzák. Itthon ezeknek közel sincs akkora jelentősége, így érthető, hogy az emberek kibúvókat keresnek, viszont ha szigorítani fognak, természetesen elő fogok fizetni én is egy-két streaming szolgáltatásra (az biztos, hogy nem összesre, mert akkor a házam is rámenne).

Félreértés azonban ne essék! Én egy szóval sem propagálom a kalózkodást, nem töltök fel soha semmilyen tartalmat illegálisan, még mielőtt valaki azt hinné. Csupán egy állapotot próbáltam felvázolni ebben a témában, amit részben a Disney+ novemberi és az HBO Max 2020. tavaszi indulása ihletett. A lényeg az, hogy filmet moziban a legjobb nézni (szerintem), és csakis bátorítani szeretnék minden olvasót abban, hogy folytassa ezt a szokását, vagy ha eddig nem tette, kezdjen neki!