Jó srácok (Good Boys, 2019)

good-boys-movie.jpg

Most már így augusztus vége felé járva bátran kijelenthetem, hogy ez a nyár sem különbözik a többitől mozitermés szempontjából. Korábbi irományomban már említettem, hogy ilyenkor sokkal kevesebb emlékezetes és világot megváltó film érkezik, mint például télen, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy a nyár a rossz filmekről szól. Szórakoztató és üde darabok szerencsére nem évszakhoz kötöttek, erre az egyik legjobb példa a Jó srácok.

Három kiskamasz jóbarát, Max (Jacob Tremblay), Lucas (Keith L. Williams) és Thor (Brady Noon) kalandjáról szól Gene Stupnitsky vígjátéka. A történet röviden annyi, hogy a srácokat meghívják a suli menői egy úgynevezett "smárolós buliba", csak a bökkenő éppen az, hogy egyikük sem csinált még olyat eddig. Max lenyúlja az apjának a nagyon értékes drónját, hogy kifigyeljenek egy párocskát, mi fán terem is a csókolózás. Az akció viszont balul sül el, és innentől kezdve a bonyodalmaké a főszerep. 

Tudni kell a Jó srácokról, hogy a producerek között olyan nevek vannak, mint Seth Rogen és Evan Goldberg. És ha ők valahol feltüntetik a nevüket, akkor az átlag mozinéző sejti mire számíthat. Alpáriságra, amit bizony itt is megkapunk. A cselekmény első harmadában nem túlzok, ha azt mondom, hogy majdnem minden poén a szexről szólt és, bár volt köztük néhány megmosolyogtató, kezdett kicsit sok lenni. Egy bizonyos ponttól azonban, ha pálfordulás nem is történt, meglepve tapasztaltam, hogy nem csak és kizárólag ebben a témában tolják az ökörködést. 

Ami erőssége a filmnek, az a három főszereplő karaktere. Sikerült castingolni három olyan kissrácot, akik valószínűleg tényleg olyanok lehetnek a való életben, mint itt. Ügyesen mutatja be a rendező a kamaszkori kihívásokat, küzdelmeket, szembesít minket azzal, hogy bizonyos családi problémák (jelen esetben a válás) milyen hatással van egy gyerekre. Jó srácoknak sikerült elérnie azt, hogy mindezt komikus köntösben tálalja, és a bravúr igazából az, hogy mégsem poénkodja el ezt a rendkívül komoly helyzetet. 

Végkonklúzió? Hadd zárjam le a cikket a filmről írt tweet-emmel (ami szerintem egész frappáns lett): "Rogen-ék fogták a kisujjukat és kiráztak belőle egy újabb vígjátékot, ami amúgy tök szerethető lett". Csak itt most kisfiúkra szabták a történetet.

 

ÉRTÉKELÉS: 10/7